exclusieve Rienk Blom ensemble

Duo Belder Kimura

Nadat ik met de Japanse violiste Rie Kimura een Duphly opname gemaakt had, volgde in 2015 een succesvolle tournee door Japan. Reden om dit duo vaste vorm te geven. Voor het label Resonus Classics maakten we in de zomer van 2016 een opname van de complete werken voor viool en klavecimbel van C.P.E. Bach. Een opname met vioolsonates van Wolfgang Amadeus Mozart is in voorbereiding.

Pieter-Jan Belder (Capelle aan den IJssel19 januari 1966) is een Nederlands klavecinistfortepianist en blokfluitist.

Pieter-Jan Belder studeerde blokfluit bij Ricardo Kanjii aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en klavecimbel bij Bob van Asperen aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium. In 1990 behaalde hij voor beide instrumenten het diploma Uitvoerend Musicus. Daarop begon hij een carrière als klavecinist, fortepianist en blokfluitist.

In 1997 was Belder prijswinnaar van de NDR-Musikpreis 1997 te Hamburg. In 2000 werd hij winnaar van het Internationale Bach-Wettbewerb Leipzig.

Belder werkte mee aan de opnames van de complete werken van Johann Sebastian Bach voor Brilliant Classics. Voor hetzelfde label maakte hij een opname van alle 555 klavecimbelsonates van Domenico Scarlatti. De complete set van 555 sonates (36 cd’s) verscheen in 2007.

Belder leidt verder een eigen muziekensemble: Musica Amphion, dat vooral barokmuziek speelt. Voor Brilliant Classics nam hij met het ensemble een dubbel-cd op met Music from the Golden age of Rembrandt en de complete Tafelmusik van Georg Philipp Telemann (2004).

Tevens verscheen een opname met het complete Oeuvre van Arcangelo Corelli. In 2006 verscheen een opname met Bachs Brandenburgse Concerten alsook een opname van de concerten voor 2, 3 & 4 klavecimbels. Recent verscheen een opname van de complete kamermuziek van Henry Purcell evenals een cd-box met Bachs complete Wohltemperierte Klavier. Momenteel zijn cd-opnames van de klavecimbelwerken van Antonio Soler en Jean-Philippe Rameau in voorbereiding.

Recensies

“Rie Kimura draws the listener into her intimate sound world, with gently caressing bow strokes, neatly shaping the most virtuosic passages with effortless ease.” Early Music Review

De Japans-Nederlandse violiste, mede opgeleid door Lucy van Dael, schittert in weelderige sonates van Tartini en Veracini, muziek die je ten onrechte vrij weinig hoort. De door de ziel snijdende chromatische openingsmaten van de Veracini-sonate waarmee de cd opent, zijn al genoeg om plat te gaan. Kimura heeft een ranke, spaarzame toon en vingers die hoorbaar dunner en sneller zijn dan gangbaar. Volkskrant

Rie Kimura is a most impressive violinist, with a keen insight into the musical and emotional structure of the music – helped by such score indications as Veracini’s ‘Con grandissima Gravita’  marking at the start of his Op2/5 Sonata. Andrew Benson-Wilson