Eke Simons

Soliste

Pianiste Eke Simons (1981) treedt als soliste op door heel Nederland, ondermeer in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam, Vredenburg te Utrecht, de Nieuwe Kerk en Anton Philipszaal te Den Haag en tijdens het Grachtenfestval te Amsterdam. Zij is ook regelmatig te gast in Zweden. Eke was als soliste met orkest te horen in Mozart’s pianoconcert KV 491 in c. Zij maakte haar solodebuut op de radio met de Sonate I.X.1905 van Leoš Janáček in 2006. Met haar interpretatie van “Chapters” van Antal Sporck won zij de Sporck Vertolkersprijs 2010. In 2013 nam Eke haar debuut-CD op met werken van Schumann, Liszt, Wiklander en Janáček.

 

 

Eke Simons voltooide in 2007 haar Master Solo Piano cum laude aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze studeerde bij Geoffrey Douglas Madge, David Kuijken en Han-Louis Meijer. Tevens ontving zij masterclasses van o.a. Pascal Devoyon, Stefan Vladar en Steve Reich.

Recensies

Pianowereld (nummer1/2014, Frans C. Schulze)
Recensie CD EKE-01
“De sonate I.X.1905 van Leos Janacek wordt door Eke overtuigend gespeeld met de juiste kracht en expressie, die dit stuk zo bijzonder maken. Vervolgens twee Liszt werken: Vallée d’Obermann en een schitterende Consolation nr. 3 zonder bombastisch vertoon.
Maar Eke Simons bewijst haar klasse met de fantasie, opus 17 van Schumann. Natuurlijk kent dit stuk een aantal uitvoeringen die als standaard mogen gelden (o.a. Pollini, Perahia en Argerich) maar deze opname is een waardevolle bijdrage aan een lange reeks.”

Musicalifeiten (aug/2013, Jan de Kruijff)
Recensie CD EKE-01
“Meteen de Sonate van Janáček laat ze een binnen het kader van de stijl van de componist passend eigen geluid horen en in het eerste deel brengt ze direct de typisch grillige kanten naar voren; de subtiele dynamische gradaties in het tweede deel wijzen op wat terechte bedachtzaamheid die de lyrische eenvoud ten goede komt. Van Vallée d’Obermann, een nogal individuele reisimpressie van Liszt uit Zwitserland, toont de pianiste geen hol vertoon of een teveel aan virtuoze flamboyance. Ze speelt hier zeker briljant, maar ook onderzoekend naar vooral innerlijke betekenis en slaagt daarin. Zo ook in de bekendste uit de zes Consolations, één van Liszts geliefdste miniaturen waar ze overeenkomstig de tempoaanduiding lento placido iets bijzonders maakt.

In de tot het laatst bewaarde lastige Fantasie van Schumann, een ware tour de force, blijkt een hoge mate aan distinctie en technische beheersing waardoor de enerzijds de autoritaire en anderzijds de diepe dichterlijke gevoelens mooi uit de verf komen. De frasering, de dynamische beheersing dragen hier bij aan een indruk van bijna onovertroffen kracht en visie. Het grootschalige werk wordt inderdaad als één hecht geheel gepresenteerd.
Wanneer een jonge pianiste zich zo duidelijk profilerend voorstelt met een geslaagd recital, mogen we hopen op een goede verdere carrière van haar.”

 

Prijzen

Master Solo Piano cum laude aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag
Sporck Vertolkersprijs 2010

Programma

  • Scandinavisch programma: prachtige reis door het Noorden met muziek van Sibelius, Staern, Nystroem en Grieg.
  • Duits programma: Strauss, Mendelssohn, Wagner, Liszt.
  • Gepassioneerd Spaans: Montsalvatge, de Falla, …