exclusieve Rienk Blom ensemble

Matthijs Koene

Pas op het Conservatorium van Amsterdam kwam Matthijs Koene (1977) er achter dat hij zijn droom om klassieke muziek op zijn panfluit te spelen bij zou moeten stellen. Er bestond nauwelijks klassieke muziek voor panfluit. In het louter spelen van repertoire voor andere instrumenten zag Matthijs echter niks. Vastbesloten van de nood een deugd te maken begon hij een promotietocht. ‘Ik vroeg compositiestudenten en professionele componisten om muziek voor me te schrijven. Zo maakte ik mijn eigen traditie.’ Niet alleen qua repertoire begon hij bij nul, ook zijn speeltechniek moest Matthijs nootje voor nootje afbreken en heropbouwen. De klassieke muziek vroeg een techniek die in de panfluitwereld niet bestond. Matthijs initieerde niet alleen nieuw repertoire en een nieuwe techniek en stijl, maar hij ontwikkelde zich in een aantal studiejaren ook tot een kundige allrounder. Hij speelde kamermuziek, solostukken en grotere bezettingen. En alles klassiek, zoals hij het wilde. In 2001 studeerde Matthijs Cum Laude af.

Daan Manneke en Bach
Zijn inspanningen om de klassieke muziekwereld kennis te laten maken met zijn instrument leverde Matthijs de titel ‘ambassadeur’ op. ‘Het was nooit mijn bedoeling een ambassadeur te zijn, maar ik wilde spelen en dus is het zo gegroeid.’ Inmiddels schreven tientallen componisten voor panfluit solo, in kamermuziek en met orgel. Matthijs werkte samen met een flink aantal gevestigde namen: Theo Loevendie, Klaas de Vries, Roderik de Man, Daan Manneke, Guus Janssen, Ron Ford, Chiel Meijering, Fabio Nieder en Francesco Hoch. Naast nieuwe modern-klassieke werken speelt Matthijs ook oud klassiek repertoire op de panfluit. Zo ontsluit hij bijvoorbeeld fluitsonates van Johann Sebastian Bach en fluitconcerten van Mozart en Vivaldi voor panfluitisten.

Het kan!
De droom werd werkelijkheid. Klassieke muziek op panfluit kan. Dat bewijst Matthijs ook als vast lid van Ensemble Zerafin, Verso met gitarist Stefan Gerritsen en Black Pencil. (Kijk voor een uitgebreide omschrijving van de ensembles onder het tabblad ‘ensembles’.) Kortstondige samenwerkingsverbanden ging hij aan met MusikFabrik, Ictus, Nieuw Ensemble en Vocaal Laboratorium. 31 januari 2014 speelde Matthijs met I Barocchisti onder leiding van Diego Fasolis op het Zwitserse radiostation RSI. Op het programma stond een nieuw werk van Francesco Hoch en een dubbelconcert van Telemann. Verder speelt Matthijs regelmatig met gerenommeerde organisten als Jos van der Kooy, Pieter van Dijk en Michael Bonaventura. In 2012 speelde hij met organist Age Bokma op het Internationaal Orgelfestival Haarlem de première van Klaas de Vries’ Aeolus voor panfluit en orgel. Matthijs concerteerde in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Dat Matthijs’ missiewerk niet voor niks was, bewijzen ook de reacties van de muziekwereld. Hij won bijvoorbeeld de vriendenkrans en concertgebouw prijs in 2003, de prijs voor eigentijdse muziek van het Comradio concours in Barcelona en de IBLA grand Prize in Italië. Recensies waren ook lovend: Soundboard Magazine in 2010: Koene does things with his instrument which sounds quite impossible at times.  Klassieke Zaken in 2010: Koene is inmiddels algemeen erkend als een absolute meester op zijn instrument. Berner Zeitung: Der Panflötensolist versucht, die Panflöte als klassisches instrument zu etablieren. Das gelang mit ausdrucksstarker Virtuosität und technisch perfekt. Matthijs is hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft ook privéles. (Klik op het tabblad ‘teaching’ voor meer informatie.)

Recensies

Berner Zeitung: Der Panflötensolist versucht, die Panflöte als klassisches instrument zu etablieren. Das gelang mit ausdrucksstarker Virtuosität und technisch perfekt.

Prijzen

Hij won bijvoorbeeld de vriendenkrans en concertgebouw prijs in 2003, de prijs voor eigentijdse muziek van het Comradio concours in Barcelona en de IBLA grand Prize in Italië.

Programma